Žvakaća guma može spriječiti širenje virusa, sugeriraju istraživanja –

Žvakaća guma može spriječiti širenje virusa, sugeriraju istraživanja –

28 November 2021 0 Von admin

Istraživači su razvili žvakaću gumu za koju se čini da ograničava širenje koronavirusa.


Nova studija objavljena u časopisu Molekularna terapija pokazuje da bi nova žvakaća guma mogla smanjiti širenje koronavirusa smanjenjem prisutnosti virusa gotovo u potpunosti u potvrđenim slučajevima. Ova guma očito ograničava čestice u slini i pomaže usporiti prijenos, primjećuje tim. U osnovi, guma sadrži protein koji zadržava čestice i ograničava njihovu količinu slina koji se prenosi kada pojedinci razgovaraju, dišu ili kašlju u blizini drugih.

Istraživači sa Sveučilišta Pennsylvania testirali su svoje novorazvijene žvakaće gume u epruvetama pomoću sline i uzimanjem uzoraka od hospitaliziranih pacijenata s potvrđenim slučajevima virusa. U eksperimentima u epruvetama, kao i uzorcima brisa, „čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 receptore u žvakaćoj gumi“ slično kao što bi se to dogodilo s ovim receptorima koji se nalaze na proteinima kože za koje se čini da omogućuju razvoj infekcija.

„Žvakaća guma s proteinima koji hvataju viruse nudi opću pristupačnu strategiju za zaštitu pacijenata od većine oralnih ponovnih infekcija virusom kroz uklanjanje ili minimiziranje prijenosa na druge“, napisali su autori studije, dodajući: „Guma sadrži kopije proteina ACE2 na stanici površine, što je šiljasti protein koji koronavirus koristi da probije stanice i zarazi ih. Tijekom pokusa u epruveti, čestice virusa su se pričvrstile za ACE2 receptore u desni. Virusno opterećenje u uzorcima palo je za više od 95%.

Žvakaća guma može spriječiti širenje virusa, sugerira istraživanje
Fotografija Martina Lopeza iz Pexelsa

Guma koja je korištena u eksperimentu ima okus poput normalne gume i može se čuvati do pet godina. Dakle, ima dugotrajnu stabilnost.

“Korištenje žvakaće gume za smanjenje virusnog opterećenja u slini doprinijelo bi globalnim naporima za cijepljenje i moglo bi biti korisno u zemljama u kojima cjepiva nisu široko dostupna ili pristupačna”, rekli su istraživači. “Gvaka je izrađena od biljnog materijala kliničke kvalitete i razvijena je kako bi zadovoljila zahtjeve FDA.”

The autori također je naznačilo: „Iako se ova studija usredotočuje na uklanjanje SARS-CoV-2, koncept hvatanja virusnih čestica u usnoj šupljini korištenjem virusnih površinskih proteina u žvakaćim gumama kako bi se smanjila ponovna infekcija ili prijenos mogao bi se primijeniti na većinu drugih oralnih virusa, uključujući gripu , SARS, HPV, HSV, Epstein-Barr, Zika i herpesvirus koji svoj životni ciklus završavaju u oralnom epitelu.” Stoga bi se upotreba gume mogla pokazati korisnom u smanjenju prijenosa drugih virusa.

Proizvod je još uvijek u eksperimentalnoj fazi, zbog čega se još ne može prodati. Mora se nastaviti s testiranjem kako bi se potvrdili rezultati.

U međuvremenu, istraživači također testiraju učinkovitost pojačivača za smanjenje prijenosa virusa. Nagađali su da zaštita od COVID-19 cjepivom (Moderna ili Pfizer injekcija) “može trajati dulje nakon dopunske doze nego nakon originalnog režima s dvije injekcije”.

„Budući da su te razine antitijela tako robusne, pojačalo bi nam potencijalno moglo pružiti zaštitu dulje od onoga što smo vidjeli za dvije doze cjepiva“, zaključio je koautor studije Alexis Demonbreun s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Northwestern Feinberg u Chicagu.

S obzirom na to da su sada dostupni dodatni snimci i testirane druge opcije za ograničavanje prijenosa, istraživači se nadaju da se širenje koronavirusa može obuzdati.

Izvori:

Eksperimentalne žvakaće gume mogle bi smanjiti širenje koronavirusa

Eksperimentalne žvakaće gume mogu smanjiti širenje virusa; Zaštita od pojačanog pucanja može biti dugotrajnija

Uklanjanje SARS-CoV-2 u slini pomoću enzima koji konvertuje angiotenzin 2 u žvakaćim gumama kako bi se smanjio oralni prijenos virusa i infekcija