Kuća usvojila zakon o dobnoj diskriminaciji

Kuća usvojila zakon o dobnoj diskriminaciji

7 November 2021 0 Von admin

Većina republikanaca glasala je protiv te mjere, a jedan konzervativni zastupnik sugerirao je da stariji Amerikanci ne trebaju Kongres za zaštitu svojih prava.


Zastupnički dom američkog Kongresa usvojio je novi zakon kojim se zabranjuje poslodavcima da diskriminiraju kandidate za posao zbog njihove dobi.

Brdo izvješćuje da je zakon izglasan 224-200, a sedam republikanaca pridružilo se svim demokratima u Domu u podršci.

Prema Brdo, zakon bi proširio zakon iz 1967. koji zabranjuje dobnu diskriminaciju na radnom mjestu. Bitno je da će kandidati za posao koji vjeruju da im je ponuda odbijena zbog svoje dobi, ako se uvedu u zakon, moći podnijeti zahtjev za diskriminaciju s različitim učinkom protiv poslodavaca.

Zagovornici mjere, koja još mora proći kroz Senat, kažu da je potrebno pojašnjenje postojećih statuta.

Čekić. Slika preko Wikimedia Commons preko Flickra/korisnik: Brian Turner. (CCA-BY-2.0).

Tijekom pandemije koronavirusa, stariji Amerikanci prijavili su poteškoće u pronalaženju novih poslova nakon otpuštanja. Neki su rekli da su pokušali ispuniti zahtjeve, ali ih nisu mogli poslati jer njihova godina rođenja nije bila navedena na padajućim izbornicima.

Zastupnica Sylvia Garcia, teksaška demokratka, rekla je da će usvajanje zakona pomoći vrijednim Amerikancima koji su izgubili posao tijekom pandemije i boje se da možda neće moći pronaći novo zaposlenje.

„Ovaj će zakon pomoći ljudima koji se pokušavaju oporaviti od ove pandemije, uključujući ljude koji su izgubili posao usred karijere i koji se sada boje da više nikada neće raditi zbog diskriminatorne prakse zapošljavanja“, rekla je Sylvia u priopćenju.

„To je samo jednostavan zakon za pojašnjenje“, dodala je. “Pojašnjava da zaštita posla za starije Amerikance počinje u trenutku podnošenja zahtjeva.”

No, uz nekoliko iznimaka, republikanci u Predstavničkom domu odupirali su se toj mjeri, rekavši da Amerikanci stariji od 50 godina ne trebaju pomoć Kongresa da se odupru diskriminaciji.

Zastupnik Bob Good (R-VA), na primjer, sugerirao je da je zakon trebao pomoći odvjetnicima, a ne starijim Amerikancima.

“Stariji radnici dobro se snalaze u radnoj snazi ​​bez naše pomoći u Kongresu i ne trebaju im plaće odvjetnika na suđenju – prerušeno u pobjedu starijih radnika – koje će ugroziti rutinske prakse zapošljavanja, ograničiti mogućnosti zapošljavanja i stvoriti tsunami parazitskih parnica”, rekao je rep. Good, član Odbora za obrazovanje i rad Doma.

Brdo izvještava da je, prije usvajanja zakona, Dom izglasao 225-201 za usvajanje amandmana koji su sponzorirali zastupnici Chris Pappas (D-NH) i Marie Newman (D-IL), a koji bi zahtijevao od savezne Komisije za jednake mogućnosti zapošljavanja da naruči i provesti studiju o broju starijih Amerikanaca pogođenih dobnom diskriminacijom pri zapošljavanju i na radnom mjestu.

EEOC bi također bio dužan identificirati potencijalna rješenja za ispravljanje takve diskriminacije.

Izvori

House usvaja zakon o zabrani dobne diskriminacije kandidata za posao

Detaljno: Zašto više starijih osoba kaže da se suočavaju s dobnom diskriminacijom na radnom mjestu